Kies de perfecte leadrope: Welke leadrope past bij jou?

Kies de perfecte leadrope: Welke leadrope past bij jou?

Bij ons vind je een uitgebreid assortiment leadropes, zodat je altijd een leadrope kunt vinden die bij jouw voorkeur past. Met verschillende materialen en lengtes kan het echter een uitdaging zijn om de juiste keuze te maken. Maar maak je geen zorgen, in deze blogpost duiken we dieper in op de opties om je te helpen de perfecte leadrope te kiezen.


Wat is een Leadrope?


Een leadrope is een lang touw dat veel wordt gebruikt bij het trainen van paarden. Vooral tijdens grondwerk, Natural Horsemanship, en vrijheidsdressuur komt de leadrope goed van pas. Het belangrijkste verschil met een standaard halstertouw? De lengte! Een leadrope is langer, waardoor je gemakkelijk kunt wisselen tussen een korte afstand en een langere afstand tot je paard. Met een leadrope kun je het paard leiden, vragen om te wijken voor druk door voorwaarts te gaan, zijwaarts te bewegen of achterwaarts te gaan. Zelfs het werken op een cirkel is al mogelijk met een standaard leadrope van 12 voet (3,65 meter).

Ook het materiaal en gewicht van de leadrope maakt dat het niet te vergelijken is met een halstertouw. Leadropes worden zo gemaakt dat goed jouw signalen naar je paard door kunnen geven. Het is van groot belang dat het gewicht van de leadrope goed is. Dit komt doordat de leadrope na een hulp zo snel mogelijk stil moet hangen. Dit aspect is essentieel, omdat te lichte materialen kunnen leiden tot “ruis” in je communicatie. Met “ruis” bedoel ik dat je signalen niet helder doorkomen, vooral omdat te lichte halstertouwen je timing aanzienlijk vertragen.


De juiste leadrope; Materialen


Polyester
Een leadrope gemaakt van polyester is duurzaam en gaat ontzettend lang mee. Deze leadropes hebben het juiste gewicht om te werken met wijken voor druk. Bijvoorbeeld zoals de Parelli Natural Horsemanship methodes. De PRO serie leadropes in ons assortiment zijn gemaakt van polyester en favoriet bij veel professionele paardentrainers.

RPET 
Maak je graag duurzame keuzes en wil je kiezen voor een leadrope die naast lang mee gaat ook gemaakt is van gerecycled materialen.
RPET is vergelijkbaar met de PRO serie, van polyester en is gemaakt van gerecyclede PET flessen. 

Polypropyleen
Polypropyleen wordt op dezelfde manier “gevlochten” als polyester en is lichter qua gewicht, verkrijgbare in veel meer kleuren en neemt nog minder water op dan polyester. Alleen maar voordelen tegenover polyester? Nee, polyester leadropes zijn slijtvaster. 

Spunpolyester
Spunpolyester zijn zeer fijn in de hand, door de zachtere buitenmantel voelt dit materiaal bijna als katoen. Dat heeft ook een verklaring. Spunpolyster wordt in de touwfabriek gesponnen als katoen. Spunpolyster wordt veel gebruikt bij de freestyle methode en de opleiding van DressuurNatuurlijk. 

Katoen
Katoenen leadropes zijn een uitstekende keuze voor trainers die werken met een natuurlijke en zachte connectie met hun paard. Deze trainers leggen minder de nadruk op wijken voor druk, daar is deze leadrope ook niet zwaar genoeg voor. Deze leadropes zijn licht en ontzettend zacht in de hand. Je voelt nauwelijks dat je ze vasthoudt, waardoor je je volledig kunt concentreren op het samenspel met je paard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop Klaus Ferdinand Hempfling traint.


De juiste leadrope; de lengte 


Overweeg je om meteen een lange leadrope te kopen? Dat lijkt misschien handig, dan ben je in 1 keer klaar. 
De lengte van de leadrope heeft te maken met hoe ver jij of je paard in zijn opleiding zit. Leadropes zijn verkrijgbaar vanaf 12 ft, dit is ongeveer 3,6 meter.
Een ideale lengte voor starters en voor de basisopleiding van jouw paard. Zijn jullie samen al goed op elkaar ingespeeld en staat je paard goed aan de hulpen, dan vergroot je steeds meer de afstand tussen jou en je paard en stap je over op een langere leadrope.
Gelijk beginnen met een lange leadrope terwijl je net start met grondwerk maakt het erg moeilijk om niet in de knoop te raken met de lange uiteindes die je dan overhoudt.

Is de communicatie tussen jou en je paard ook op lange afstand erg goed en durf je jezelf al flink gevorderd te noemen? Stap dan over op een leadrope van 8mm of 10mm dik. Deze bieden we aan in de PRO serie. Voor een lichtere en verfijnde communicatie zijn deze lichtere en dunnere leadropes ideaal wanneer je langzaam de overstap wilt maken richting het werken in vrijheid. 


De juiste leadrope; kies je clip


Dan heb je nu misschien eindelijk een keuze gemaakt welke leadrope een geschikt communicatie middel is voor jou en je paard, maar dan kan je bij sommige leadropes ook nog kiezen tussen een heleboel soorten clips.
Over het algemeen geldt dat hoe groter en zwaarder de clip, hoe duidelijker de inwerking is. Ook dit moet weer passen bij je doelen en trainingsmethode.

De messing musketon is een graag gekozen clip voor leadropes. Deze is sterk en heeft een fijn veelzijdig gewicht. De twistlock is een keuze wanneer je graag wat extra gewicht aan je leadrope hebt hangen waardoor je toch net wat duidelijker en scherper kan inwerken.
Wil je juist graag een hele zachte inwerking, kies dan voor een leadrope met alleen een lus. 
 
We zijn trots op ons veelzijdige assortiment en het kunnen aanbieden van een leadrope voor iedereen. Twijfel je toch nog of wil je meer weten over specifieke materialen, lengtes of clips? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen en advies te geven.

 

Back to blog